понеделник, 28 март 2016 г.

Засищащи зелени салати

Здравейте ,приятели.В началото когато започнах да пиша в блога бях започнала да ви давам малки съветчета относно хранителните продукти.Не съм го правела от ужасно много време,по-скоро от самото създаване на блога ,затова днес реших да ви дам полезни съвети за видовете Зелена салата .Все пак времето вече предразполага да похапваме вкусни такива :)
Съществуват много видове салати-от едноцветни с мек вкус ,до цветни с натрапчиво ухание.
Зелените салати не съдържат много калории-в 100г. има всичко на всичко 15-20 kcal.
Наред с витамините В1,В2,С,и А салатите са богати на калций,калий и натрий.
Сега ще ви запозная с няколко вида от тези зелени салати.
Започвам с Главестата салата "Батавиа" е преход между обикновената главеста салата и салата "Айсберг".Неутралният й вкус и формата напомнят главеста салата ,а хрупкавите листа и издръжливостта я родеят със салатата "Айсберг".Тъй като остава дълго време свежа и хрупкава ,можем да я приготвим и с по-тежки сосове, с прясна сметана или готварска сметана.Ето и как изглежда този вид салата:
 
 
Следващата салата за която ще поговоря е -Салатата "Дъбово листо" носи името си от формата и цвета.Това е един много чувствителен вид . Поради лекия й орехов вкус можем да я съчетаем с по-леки заливки и зеленчуци с не много натрапващ се вкус ( никога не се съчетава с лук и чушки!!!). Малко чесън подчертава добре вкуса й.
 
 
Салата  Римска салата маруля е истинска "салата за връзване",която още преди столетия са връзвали за краищата ,за да остане сърцевината й крехка и светла.Днес това не е необходимо благодарение на новите технологии за производството й.Нейните меки листа напомнят главестата салата,вкусът й обаче е по-натрапчив.
Подходящо е да бъде предложена със заливка от олио или зехтин и подправки .
 
 
Къдрава салата ендивия или катанга е роднина на цикорията ,затова и вкусът й е леко нагарчащ.Листата са леко накъдрени ,силно насечени или пък свити като криле.
За натрапчивия й вкус прилягат пикантен сос ( колкото и да ви звучи странно) със сланина,яйца и сардела.
Сарделата за тези които се чудя какво е вид селдова риба.Достига дължина до 26 см.
Разпространена е в Атлантическия океан и Средиземно море., в малки количества и в Черно море. 



Следващата прекрасна салата е Руколата.
Строго погледнато тази салата не се отнася към зелените салата,а по-скоро към зелето,колкото и отново да ви е странно.....
В последно време специфичният вкус на руколата става все по-популярен -особено прибавена към доматена или главеста салата,със сметанов сос или сос от различни подправки.


Последната салата е Полската(кълнова)салата,която е типична за есента и зимата.Колкото по-голямо е растението ,толкова по-силен е ароматът му .Полската салата ВИНАГИ трябва да се мие много грижливо,за да се отдели много добре полепналата по нея пръст.Подходящи за нея са заливката с лук ,яйца и отново сланина,както и сладкия салатен дресинг.
До тук съм с обяснението за някои от видовете зелени салати,които са много полезни и витаминозни.Нека да ви напомня за салатата от преди ,която бях правила - Зелена салата с млечен сос тук 

Сега малко ще поговоря за измиването на салатите.
Трябва да знаем няколко неща,за да запазим ценните им хранителни вещества.Отделяме листата на салатите и бързо ги изплакваме с чиста вода(солената или оцетена вода ще измие не само евентуалните насекоми ,но и хранителните вещества ).
Никога не бива да оставяме салатата да кисне във вода ,защото част от хранителните вещества се разтварят в нея.След това накъсваме листата и ги изсушаваме в центрофуга за салата или ги попиваме с чиста кърпа.Така приготвената салата слагаме в пластмасова кутия (хубаво е тази кутия да бъде от качествена пластмаса ,за да не отделя вредни вещества в храната ,която ще ядете.Освен пестициди и други вредни неща по храните в днешно време ,знаете че и пластмасата не е особено качествена винаги и може да съдържа доста врени за организма вещества). На студено тази салата може да издържи от 2 до 3 дни .  


Надявам се да бях полезна с тези съвети.Очаквайте още такива и не забравяйте
                                                                          BON APPETIT

 
 
 

 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design