събота, 19 октомври 2013 г.

Картофена супа с гъби

Здравейте приятели.
В този прекрасен слънчев следобед би било добре да похапнем една лека ,ароматна и изключително вкусна супа,а именно Картофена супа с гъби.
Благодарение на аромата на шунката картофената крем супа се превръща  в едно оригинално ястие.
От съчетание на картофи и зеленчуци се получава богато на витамини и минерали ,и бедно на калории основно ястие :)
Ето и нужните продукти:
50 грама шунка ( в оригинален вид на рецептата всъщност не е шунка ,а сланина,но ми се стори прекалено тлъсто за тази супа,затова замених с шунка,ако вие желаете сложете сланина :) ) Гарантирам обаче,че с шунка става също толкова ароматно и вкусно ястието :)
1 голям или 2 средни моркова 


  1 стрък праз (от този който аз взех ,нарязан и почистен,което не означава,че не трябва да го миете сложих 2 стръка )
 1/4 глава от целина
600 грама картофи (от разваряващ се вид )
2 кубчета зеленчуков бульон
100 грама гъби печурки

половин супена лъжица лимонов сок 
сол,черен пипер

20 грама разтопено масло
Нарязваме на малки кубчета шунката.Обелваме моркова ,изчистваме праза и ги измиваме добре .Измиваме и обелваме целината ,и картофите.Всички зеленчуци нарязваме на малки кубчета.

 
Запържваме шунката в голяма тенджера на средно силен огън-до златисто ,като бъркаме непрекъснато.
При готовност добавяме всички зеленчуци,като ги бъркаме няколко минути заедно с шунката.Стриваме двете кубчета бульон вътре и заливаме с вряла вода да покрие 2-3 пръста отгоре всички продукти.Оставяме ги да врат 15-20 минути.През това време изчистваме гъбите и ги нарязваме на филийки .Заливаме ги с лимоновия сок.
Пасираме картофите без да ги изваждаме заедно с другите продукти.Може да оставите тук таме едри парченца или да я направите изцяло крем супа.Изборът е ваш,аз оставих няколко едри парченца.Посоляваме леко със сол,защото в кубчетата има достатъчно и подправяме с черния пипер.


 Запържваме няколко минути гъбите докато придобият златист цвят.Трябва да се бърка постоянно.
След като сложим супата в чиния отгоре поръсваме с гъби и ястието ни е готово.
                                                                         BON APPETIT

 Пожелавам ви прекрасен следобед и незабравими мигове с тази ароматна и елегантна супа :)
 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design