неделя, 19 януари 2014 г.

Супа от гъби и моркови

Здравейте на всички.Гледам вече да разнообразявам семейното ни меню и със супички,защото са лека храна,но също така са  и много вкусни,или поне за мен.

В интерес на истината ароматната супа  може да приготвяме по всяко време на годината ,можем да я поднасяме и като основно ястие :)
За информация -гъбите са богати на калий ,но съдържат още селен,йод и флуор.

Необходими са ни ето тези продукти:
200 гр гъби
1 с.л. лимонов сок
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 моркова
40 гр масло
140 гр телешка кайма
50 гр дългозърнест ориз
1 л. пилешки бульон ( от 2 кубчета)
2 с.л. течна сметана
сол,черен пипер

 Изчистваме и нарязваме на тънко гъбите,като веднага ги поливаме с лимоновия сок,за да запазят цвета си .Обелваме и нарязваме на ситно лука и чесъна.Изчистваме морковите и ги нарязваме на кръгчета.

 В половината масло с малко олио,за да не загори маслото ,запържваме гъбите,като ги разбъркваме постоянно и после ги изваждаме.

 В останалото масло изпържваме каймата,докато не стане на трохи.Ако нещо не се получава добавете 2-3 супени лъжици вода и ще стане на трохи без проблеми.Добавяме лука и чесъна и ги задушаваме до прозрачно.



Добавяме към тях изпържените гъби,морковите и ориза,заливаме с бульона и варим на средно силен огън 20-30 минути.Подправяме със солта и черния пипер .

Течната сметана може да я прибавите към супата или към всяка отделна порция,която ще сервирате.Изборът е ваш :)
Накрая тази супа я гарнирах с Неделни земели.Рецептата за Неделните земели може да намерите тук
Супата поднасяме в предварително затоплени чинии.
                                                                  BON APPETIT
Само да добавя,че може да си поръсите супата с листенца магданоз ;) 


 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design