вторник, 5 април 2016 г.

Леща по Индийски

Здравейте отново , скъпи приятели . Времето на вън е чудесно и някак си ми се прииска нещо различно като вкус за хапване. Знаете колко мноооого обичам италианската кухня , но реших малко да залитна към една друга , доста по-различна култура -Индийската.
Оказва се , че имат много интересни , вкусни , но и полезни рецепти . Полезни са ,защото винаги съдържат по нещо , което е много добро и полезно за организма. 
В този случай тук  присъства - джинджифила . Не знам дали сте запознати , но той е изключително полезен и укрепва много имунната ни система . Било то на чай или приготвен в ястие . Индийците знаят как ;) 
Джинджифилът  наричан още исиот или имбир, е растение чиито корени се използват в Китай и Индия от древността.
Първоначално се използвал предимно в медицината.Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон . В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони.Участва във всяко къри . 
С джинджифил на прах съм ви показвала десерт 
Нека се вече да преминем към самата направа на тази вкусна индийска леща.
Тя е страшно лесна , бърза и изобщо чудесна за направа през седмицата , когато сте по -заети в ежедневието . 
Ето сега и продуктите които са ви нужни :
250 гр. червена леща
сол 
джинджифил
червен пипер
черен пипер
доматено пюре
3-4 скилидки чесън
олио
кимион ( аз не го използвах , защото по някаква причина ми е страшно неприятен вкуса му , но се надявам с времето да почне тази подправка да ми харесва :) )




Измиваме лещата. Слагаме я в тенджера и я заливаме с 1 литър студена вода.Оставяме я да заври и тогава към нея прибавяме солта. Искам само да напомня,че този вид леща увира много бързо ,тъй като няма люспа и става за минути.


През това време настъргвате джинджифила . По оригинална рецепта се слага 1 супена лъжица, но ако не сте свикнали с лютивината на джинджифила сложете по-малко като за начало .
Нарязвате и чесъна на тънки филийки и ги слагаме да се запържват .




При готовност на джинджифила и чесъна добавяме видовете пипер и доматеното пюре.За около минута пържите при непрестанно бъркане, като може да капнете малко вода ,за да разредите пюрето. След това добавяте към лещата ,която вече е готова , омесвате и се наслаждавате на невероятните аромати и вкусове :)



Ето тук може да откриете рецептата за хляба ,който виждате на снимката. Отново мога само да ви кажа BON APPETIT приятели.
Наслаждавайте се на живота.Той е прекрасен .


 
 

 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design