четвъртък, 12 септември 2013 г.

Полезна информация за пастата

Здравейте любими готвачета :)Днешната тема е насочена към пастата,която толкова много от нас обичаме.
Съществуват безброй видове макаронени изделия,които се приготвят по разнообразен начин.


Вярвам,че следващото изречение ще е полезно за много дами :Пастата сама по себе си не причинява натрупване на килограми: в 100 гр.(това са 350 грама сварена паста)се съдържат само 360kcal,така че съвсем спокойно можем да консумираме паста без мазни сосове. :)
Къси,дебели,тръбовидни-например паста Пене

разноцветните рогчета

мидичките


 
и панделките
се приготвят от твърда пшеница и са подходящи за сосове и месо.
Дълги,тънки и евентуално кухи-
 
 
 
Използват се за сосове с много чесън и олио.Сосовете с месо са подходящи за тънките спагети,обикновените спагети и макароните.
Дълги и плоски-


 
Например фетучини,талиатели и широките около 1 см,навити на гнезда ленти-папардели;за тях за подходящи кремообразни сосове.
Широка паста-


Например лазанята и канелоните,но така също и късите макарони и рогчета,са подходящи за огретени.Ако си ги закупим замразени ,не е необходимо да ги варим предварително.
Приготвените с яйца-Тези видове паста са златистожълти и ароматни.Струва си да ги предпочетем,защото ястията с тях са по-вкусни.Най-подходящи за този вид паста са сметановите сосове.
Приготвените от пълнозърнесто брашно-


Тези видове паста са много,много здравословни:приготвят се от пшеница ,ръж,соеви кълнове,елда и спелта.Предлагат се и разноцветни варианти.
И сега заключително ,но не на последно място-има разлика между пресните и супените видове паста.Под пресни мнозина разбират домашно приготвените,но в днешни дни пресни видове паста се намира и в хладилните пултове на големите магазини-тези изделия ВИНАГИ трябва да се употребяват ВЕДНАГА.Ако в приготвената от дурум паста няма яйца ,тя може да се консумира и от онези ,които са алергични към яйцата.Варените видове паста са вкусни,когато поомекнат,но са леко хрупкави.


Е скъпи мои,дано не ви отегчих,но слушайки приятна музика се позаплеснах малко или много в обясненията,но смятам,че ще бъда полезна в приготвянето на прекрасните ястия от вас.Целувам ви.

                                                           BON APPETIT
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design