понеделник, 30 септември 2013 г.

Брациговски милинки

Здравейте готвачета,ето и обещаната от вчера рецепта за Брациговски милинки.
Тази рецепта съм я научила от баба ми ,а тя от своята майка и общо взето това малко съкровище се предава от жена на жена в рода на баба ми. За мен Брацигово е едно от малкото места в България,където се чувствам страшно спокойна и свободна.
Най-прекрасното е когато правя милинките зимата там и ги пека по начина по който са ги пекли моите баби,а именно на фурна с дърва.....Нямате си и представа как ухае тогава къщата и колко пухкави и вкусни стават тогава ,а когато навън вали и сняг........приказката е пълна :)
За тази така есенно-зимна приказна рецепта са ви необходими и следните продукти :)
1 щипка любов и търпение,защото тестото иска доста месене :) 
И така
250 мл. хладко прясно мляко 

   Както казах вече,съм много впечатлена от продуктите на магазин 'Лидъл',затова и продуктите са главно от него
3 броя яйца
 30 грама прясна мая или 1 пакетче суха

 5 с.л. олио
 5 с.л. кисело мляко,но да са почти равни 
 1 с.л. захар
 1 с.л. сол

 брашно(колкото поеме,обикновено е около кило,понякога може и малко повече,зависи колко точни ще сте с течните съставки като киселото и прясното мляко)
Ето и любимото ми брашно напоследък,то е от фирма 'Симид' и е разкошно
 От всички продукти започваме хубаво да месим тестото ,докато се получи леко тесто и го оставяме да втаса за около 1 час 1 час и 30 мин. докато удвои обема си,но гледайте да е достатъчно омесено ,но не и премесено .Пресейте брашното преди да го сложите,за да може да вкарате въздух и да станат по-пухкави милинките.

 След като втаса хубаво тестото започваме да правим заливката за милинките.

 Тя се състои от следните продукти 
1 равна лъжица сол
2 с.л. олио
40-50 гр. масло
3 с.л. брашно



 Загряваме всички продукти в огнеупорна купичка в микровълновата фурна,като внимавате да не кипнат маслото и олиото.После хубаво разбърквате,за да стане леко гъста консистенция,и да може и да се разтопи солта.
 Почвате да оформяте топчета и да потапяте в получената каша,като много внимавайте,ако сте я претоплили да не се изгорите.Хубаво е преди да почнете да работите с тестото да си намажете ръцете с кашата,за да не ви залепва нищо по ръцете.
Може да потопите 1 топче и да речем да прескочите 1-2 без топене,защото ръцете ви са достатъчно мазни ,за да намазнят още 1 или 2 топчета,вие ще прецените в процеса на  работа.
 След като наредите всички топчета ,ако ви е останала от кашата с една лъжица ги поливате отгоре.
В не загрята фурна слагате наредените милинки по средата на фурната и пускате само долния реотан,за да могат хубаво да бухнат за около 10-тина минути,зависи колко ви е силна фурната,като гледате да не изгорят.Реотана трябва да е пуснат на 170-180 градуса.След 10-тината минути включвате и горния реотан и наблюдавате да хванат хубава златиста коричка.Тогава те са готови за хапване и усещате магията на град Брацигово и сръчността на бабите ни :)



 Ето от двете снимки виждате как на първата тавата не е изпълнена,а на втората вече,когато е печено на долния реотан са се издули. 

Иииии воалаааааааааааааааааа






                                                                BON APPETIT

 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design