понеделник, 29 юни 2015 г.

Бързи ,пухкави и много вскусни мекици В.

Здравейте,здравейте ,мили приятели.
Първо искам да поздравя именниците днес.Много искам и специално да поздравя моя вуйчо,който днес също има имен ден :)
Пожелавам ви най-вече здраве,много щастие любов и големи готварски подвизи :) 

Бих искала да ви покажа рецепта за бързи мекици,казвам бързи ,защото по принцип отнема около 2 часа и нещо,за да втаса и стане тестото.Тази рецепта е заетите хора,така или иначе почти всички работим,а дори и да не работим времето не е изцяло разпределено само ,за да седите в кухнята и да не може да мръднете от нея.
Тази рецепта е бърза,а вкуса на мекиците е като едно време,когато сме ходели на гости на баба на село :) Пухкави,топли,ароматни мммммммммммм
Не са ви необходими и кой знае какви продукти,убедена съм ,че всяка съставка от тази рецепта я имате и сега у вас ;) 

Необходими продукти:
1кг. брашно ( колкото поеме)
1 пакет суха мая или 1/2 жива мая
1 чаша прясно мляко (може и да бъде заместено с вода,но с млякото стават уникални )
1 яйце ( и без яйцето може,но препоръчвам да сложите)
сол
захар
олио
есенция -ванилия





Затопляме прясното мляко в микровълновата , до толкова колкото да стане хладко.Проверяваме както и друг път съм казвала,като потопите кутрето си вътре и не ви пари.От чашата млякото го прехвърляте в голяма купа,в която после ще бъркаме тестото.




 В млякото разтваряте маята и 1 ч.л. захар.Бъркате хубаво,добавяте 4-5 с.л. брашно докато стане гъсто като смес за палачинки.Смятам да ви покажа нагледно ;)




 Щом получите мехурчета значи  е време за брашното .



Виждате как като бъркате започва да оставя следа,което е знак ,че закваската  е готова.Завивате в стреч фолио и оставяте на топло за около 15 минути докато се удвои обема й.
Удвои ли се ,вече е готово за тестоооо.


Сипвате останалите продукти -2 с.л. олио,яйцето,солта,захар,но колкото ви е решите,ако ще гарнирате с нещо солено,то сложете не повече от още 1 с.л.,ванилова-маслената есенция,но съвсем мъничко от нея,защото е концентрат.В случай ,че нямате екстракт може пакетче - две обикновена.Нека ви напомня пак за невероятните ароматни есенции от Lidl .



 Пресявате задължително брашното ,за да влезне въздух и да станат пухкави мекиците.Слагате постепенно до образуването на меко и еластично тесто .




 Отново покриваме със стреч фолио и оставяме за около 30 минути да втаса и пак да удвои обема си .
Ето как след 45 минути вече сме готови да изпържим вкусните мекички.



 Щом така стане напукано тестото ,значи е перфектно.
Загрявате много хубаво тигана.Би било добре ако имате стар от едно време,защото отдават много повече топлина след като веднъж са загряти.Аз има един такъв от баба,мисля че е тефлонов и наистина въпреки многото му години съм безкрайно благодарна,че го имам . (Благодаря ти бабче да си ми жива и здрава още много дълго време  ;) :)  )
Хубаво е ако имате такава дълга вилица,за да не ви пръска олиото ,ако не става и с обикновена.

 След като хубаво се нагрее тигана слагаме олио ,но не прекалено,няма нужда да давим мекиците в мазнина.Намазвате ръцете си с олио ,за да може лесно да оформяте мекиците и ги пържите и от двете страни.





 Както разбрахте през тези 2 години...мисля че толкова мина ,брей как лети времето.....безкрайно се радвам ,че сте с мен през цялото това време :) обожавам да си правя всичко сама .Както помните от Домашната лазаня ,всичко си направих сама,даже и каймата http://vskusnotiikitenav.blogspot.com/2014/04/blog-post.html  .......та тази година пък си направих сладко от череши,които татко ми беше приготвил,направих си сладко и мисля,че много бързо му дойде времето да бъде похапнато.
Ето и моето творение ,малко да се изфукам с него де :)

И така след има няма 20 минути мекиците са готови да бъдат изядени.Ето за около 1 час и 10 минути максимум имаме готови за консумация мекици,а не 2 -3 часа само да се прави тестото ;)
BON APPETIT 
Весело празнуваме на всички на днешния прекрасен празник :)


 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design