понеделник, 26 август 2013 г.

Съвети за варенето на зеленчуци

Тук освен рецепти ще ви давам и полезни съвети за готвенето.Днес ще се запознаем с това как да варим правилно зеленчуците :)
При варенето на зеленчуци трябва обезателно да следим състоянието им.При варене структурата на зеленчуците се разпада и организмът оползотворява ценните им вещества.
Различните видове зеленчуци се варят по различен начин;не можем да варим картофите така,както крехкия сладък грах или розичките на броколито.
Варене в обилна вода:меките зеленчуци ,като броколито например,се варят в съд,пълен с много вода,за да не се разпада структурата им.





Задушаване в малко вода:така ще се запазят ценните хранителни вещества на нарязаните на дребно кореноплодни.

Бланширането става по следния начин:различните зелени зеленчуци пускаме в голяма тенджера с вряща вода ,кипваме ги за 2-3 минути и после хшоково ги пускаме в леденостудена вода с лед,за да запазят цвета си и да спрат процеса на варене.

С капак или без капак да варим зеленчуците?
Ако искаме да пестим енергия,би трябвало да готвим винаги под капак.За зеленчуци като картофите



това е правилно.


По време на варене обаче често се образуват химически съединения,които са вредни за здравето и трябва да се отделят с парата.Затова фасулът трябва да се вари винаги БЕЗ КАПАК-по време на варенето се образува циановодород,който се разтваря в парата и може да се отдели само при нипокрита тенджера.



Надявам се получихте нова и полезна информация.ЦЕЛУВКИ  и BON APPETIT
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design