сряда, 4 декември 2013 г.

Пъстърва по северняшки

Прекрасни мои приятели,сега ще ви публикувам рецепта за Пътсътрва по северняшки.
Ще я кача сега ,за да можете ако решите да приготвите това ястие за Никулден да сте подготвени с продуктите.
Надявам се ,че ще приемете извинението ми ,че този път няма да има снимки,които да са приложени за ваше улеснение ,но моля да ме разберете ,че нямам физическата възможност да приготвя тази рецепта два пъти.
Искам да знаете ,че всички рецепти,които публикувам ги правя предварително и ви ги качвам.В случая това няма как да стане за празника и вие да сте подготвени да изпълните рецептата ,ако аз ви я кача в същия ден следобед.
Аз ще приготвя тази рецепта за празника.Дълго време се чудех какво да бъде,но просто не исках да е шаран както се прави най-често,затова реших да заложа именно на това ястие.Него съм го правила и преди,но тогава не се занимавах с този блог,който ми носи голяма радост и удоволствие ,защото искрено се надявам ,че поне малко ви радвам и понякога приготвяте от моите рецепти.
Снимките от ястието за Никулден ще бъдат качени отделно в събота.
По същия начин мисля да процедирам и с менюто за Бъдни вечер,Коледа и Нова година.Искрено се надявам така нещата да се получат и да не ви разочаровам.
Наистина сега осъзнавам,че и на мен малко ще ми е трудно да пиша само без да ви показвам,но ще си наваксам с много снимки :)
Тази рецепта съдържа основа и сос.
Започвам с продуктите и обяснението за основата,надявам се така да е по-лесно,а после и ще преминем към соса.

Необходими са ви толкова пъстърви,колкото гости ще имате.При мен дозата е за 4.
Необходими са ви 6 глави лук

350 гр. печурки(препоръчвам ви ако имате възможност да вземете Кралски печурки,първо са значително по-големи ,второ са изчистени в магазина и са в тарелка , необходимо е само да ги изплакнете леко с вода.Ако ви останат може и да си ги напълните с подправки кашкавал и масло и стават чудесни за предястие.Цената им в Лидъл е с около 1 лев повече от обикновените и дребни печурки.)

1 с.л. лимонов сок

40 гр. масло

50 мл. сухо бяло вино( внимавайте,ако ще правите само 2 пъстърви намалете продуктите,особено виното,защото става неприятен и горчив послевкус при прекаляване.)

1 ч.чаша рибен бульон-далеч съм от мисълта ,че всеки си има някъде дълбоко скрит такъв,а не знам дали се продава на кубчета.Заместете го със зеленчуков,както смятам да направя аз ,ако не намеря рибени кубчета.

Нарязваме лука на ситно.Гъбите режем на филийки и веднага ги поливаме с лимона,за да не станат черни.
В намазнена тава разстиламе лука и гъбите ,а отгоре поставяме изчистената пъстърва,намазана с черен пипер и сол.Заливаме с виното и бульона.
Задушаваме във фурната до готовност.Помня,че по рецепта беше 30 минути ,но за мен това е доста недостатъчно време.Наблюдавайте я.Хубаво е да е покрита с метално фолио.Виното и бульона трябва да изврат.Това ще ви е критерии.Печете на не загрята фурна на около 160-180 градуса по средата на фурната.

Изваждаме тавата.Рибата я махаме и слагаме някъде на топло ,покрита с капак ,за да не изстива.
В тенджера слагаме лука и гъбите останали от рибата,добавяме 500 мл. вода и ги слагаме да заврят.
Подправяме  ги през това време с черен пипер и сол.Щом изври водата са готови.

Започваме със соса.
Необходими продукти:
100 гр. масло

50 гр. брашно

250мл. течна готварска сметана

50 гр. пушена сьомга

1ч.ч. бульон-рибен или зеленчуков

сол,черен пипер

50 гр.масло с брашното се загряват на умерен огън и се бърка постоянно до получаване на пяна,смесваме с бульона и ври 10-15 минути.Добавяме сметаната и ври още 5 минути.
Останалите 50 грама масло със сьомгата разбиваме с миксер,пасатор или кухненски робот и добавяме към соса.

В подходяща чиния изсипваме лука с гъбите,отгоре поставяме рибата и поливаме със соса от сьомга.

Наистина се надявам да останете доволни от рецептата,както вие така и вашите гости и да се насладите на това ястие.
P.S.Ако не намерите сьомга ,заменете я с някаква друга пушена риба,смятам,че няма да е чак толкова осезаемо като усещане вкусово.





                        BON APPETIT
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design