петък, 20 септември 2013 г.

Ябълкова пита

Здравейте готвачета,хайде да се залавяме за работа :) Есента нахлу с пълна сила в ежедневието ни ,но пък за сметка на това слънчо все още ни радва ,а пазара е залят с чудни сезонни плодове.За това съм ви приготвила една Ябълкова пита,която е напълно подходяща с този сезон :) Нека пуснем слънчевите лъчи в кухните ни и да се залавяме с готвенето на този прекрасен десерт :)
Нужни са ни следните продукти :) 
250 гр. брашно

125 гр. масло (меко)
сол (щипка,а не количеството от снимката :) )

 1 жълтък
5 с.л. захар
1 лимон
750 гр. кисели ябълки
Както казах есен е не може малко и забавления да няма и нещо,което да ни повдигне настроението и да ни сгрее в духовитите дни,така  че...
2с.л. ром :)
1 ч.л. канела

1 с.л. нишесте
3 с.л. прясно мляко
Пресяваме брашното и правим в средата ямичка,в която слагаме надробеното масло ,щипка сол,жълтъка и 2 супени лъжици захар ,след което бързо замесваме меко тесто и го покриваме във фолио,прибираме го за около 30 мин. на хладно в хладилника.

Остъргваме кората на лимона,като гледаме да не е до дъно,защото почва да горчи,и изцежда му сока му.

Обелваме ябълките,изчистваме ги от семките ,нарязваме ги на кубчета и ги поръсваме с лимоновия сок.Добавяме рома,канелата,останалата захар,лимонената кора и нишестето,разбъркваме много добре всичко.


Загряваме предварително фурната на 200 градуса.Охлаждаме със студена вода формата за пай и я подсушаваме.Размесваме набързо охладеното тесто върху набрашнена повърхност.Разточваме 2/3 от него във формата на кръг.
Разстиламе тестото по формата,като оставяме около 2 см.над стените й ,а излишното тесто орязваме.Равномерно върху него разпределяме ябълковата плънка.

Разточваме останалото тесто на кръг,голям колкото да покрие плънката.Намазваме краищата с четка ,потопена във вода,и притискаме.
Ако ни остане тесто,в случая при мен не остана :( ,можем да си направим разни фигурки,които със студена вода да ги залепим върху капачето отгоре.Пробиваме 3 малки дупчици в тестото отгоре,за да може да излиза парата,която се образува при печенето.Намазваме с прясното мляко и печем до златисто около 50 минути.
Воалааааааааааааааааааааааа ето и готовия резултат,който е много вкусен.
Сега да си призная,цялата тая пита стана заради мъжа ми ,който много му се дояде и не я бях правила никога до сега,но стана страшно вкусна и се изяде доста бързо :) 
За уточнение,на мен малко ми дойде леко по-кисело със сока от целия лимон,та който не обича да му е кисело,може да не изцежда чак целия сок ,а малко повече от половината,защото в съчетание с киселите ябълки ми дойде една идея по-киселко,или може да добавите още 1-2 лъжици захар,кой както реши. 
                                                    BON APPETIT

















 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design