вторник, 5 април 2016 г.

Ароматен домашен чеснов хляб с маково семе

Здравейте за втори път днес , приятели. Прекрасното време ме подтиква да съм много по-активна в кухнята и с много огромно желание да правя най-различни неща.Днес след рецептата за Леща по Индийски  
 ще ви предложа и рецепта за домашен хляб , който страшно много си отива с лещата ,а и с мнооого други ястия . Лесен е . Бърз и много ароматен. Целия ви дом ще ухае на току що изпече пресен хляб , който вярвам ще изчезне за секунди , защото той не може да не бъде изяден веднага .
Бързо се захващам да ви кажа какво ви трябва и как става :
4 с.л. олио
чесън на прах
маково семе
150 мл. хладка вода
1/2 прясна мая
сол
захар
зехтин
500 гр . брашно
2 яйца
4 с. л . кисело мляко 
1 с.л. оцет








 Както знаете ,за да активирате маята я разтваряте в малко количество топла вода,която да не ви пари на кутрето,когато я пипнете и една чаена лъжица захар.

 В удобна за вас купа слагате брашното и правите кладенче в него .
В кладенчето добавяте всички продукти.С лъжица бъркате докато стане тесто,което ви затруднява да го бъркате вече с нея.



 Почвате вече , любимата за мен чат , да месите на ръка , докато стане меко не много лепкаво тесто. Покривате го с кърпа и го оставяте да втаса за около 30 минути.


 След като е втасало вече , поръсвате мястото където ще обработвате хляба с брашно.Разделяте тестото на 3 топки .Първата я разточвате и намазвате със зехтина , отгоре поръсвате с чесъна на прах и маковото семе. Премествате готовия лист настрана и така процедирате с останалите 2 топки тесто .Като всяка поставяте върху първата.Изобщо няма нужда да са с една форма и големина ,защото после ще завием трите пласта на руло.







Взимате тавичка за кекс.Хубаво я намазвате с олио без обаче да я поръсвате с брашно , така или иначе всички тави вече са с не залепващо покритие . Навивате трите кори на руло и с шпатула за тесто си помагате да го преместите в тавата.Ако нямате може с някаква лъжица , която е тънка отпред да си помогнете,но става и само с ръце. Както на вас ви е най-удобно.





 Загрявате предварително фурната си на 180 градуса и след като достигне температурата тогава поставяте хляба да се пече.Той през това време ще втаса още малко.Фурната трябва да е пусната само на горен и долен реотан първоначално.Хляба се пече около час , но вие може да си правите каквото поискате през това време ;)

 След около 20 минути хляба почва да се навдига,щом стане двойно над тавата , пуснете долен реотан и вентилатор .Ако желаете може да увеличите в този случай на 200 градуса ,но според мен по-бавно на по-малко градуси става още по-пухкав.

 След около час вече имате един от най-вкусните хлябове ,приготвен лично от вас.
Ако имате решетка е добре да го ставите да изстива на нея ,за да не се запотява,ако нямате просто го оставете напречно на тавата , в която пекохте хляба .Трябва да има въздух ,който да не позволява да се изпоти и да стане една прекрасна , хрупкава коричка.





Както казах съчетанието с тази рецепта
е много добра.
Насладете се на тази прелест с цялата си душа ,а от мен BON APPETIT
 
 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design