понеделник, 2 декември 2013 г.

Тутманик

Здравейте скъпи мои приятели.
Днес идва ред на нещо зимно,поне според моите разбирания.Лятото не смятам за много удачно да ядем доста тестени изделия имайки толкова много избор на всякакви видове зеленчуци,ето защо смятам това ястие за зимно.Тутманик.
Не изисква кой знае колко време за приготвянето му,само мъничко любов и търпение към тестото докато бухне :)
Ето и необходимите продукти за тестото,после ще ви кача и продуктите за плънката :) 
2 яйца
1 кубче жива мая
100 мл. олио
купичка с хладка вода
щипка захар
1 кг. бяло брашно
сол(разбира се на снимката е моята любима хималайска и уж безвредна сол :))
 Натрошавате в хладката вода (ще познаете кога не е прекалено топла като си потопите кутрето вътре и не ви пари,а само е приятно топло,иначе има опасност да се пресече маята) кубчето мая и щипка захар
 Разбъркваме с лъжичка докато маята се разтопи.
В дълбока купа сипваме брашно на мен ми стигна точно 600 грама.Не знам ,явно съм развила някакво вътрешно чувство за мярка,защото когато изсипах брашното ,за да замеся тестото и отмерих останалото с кухненската везна ми закова точно на 400 грама остатък от брашното.Та мисълта ми е ,че мен ми стигна точно 600 грама за тестото.Изсипваме го в купата и правим кладенче ,в което изсипваме яйцата,стопената мая,олиото и сол на вкус.Предупреждавам да внимавате със солта,защото в плънката има сирене,което ще е солено,да не се престараете и да пресолите яденето :)
Замесваме меко тесто,което да не лепне,покриваме го с кърпа и го оставяме да си почине 30 минути.Не му е нужно толкова гореща среда колкото време да се отпусне и надигне.Естествено не го оставяйте в най-студеното помещение,а на средно топла температура.


През това време си приготвяме плънката,която се състои от :
300 гр. кисело мляко
250 гр. сирене
4 яйца
кашкавал за поръсване на готовия тутманик(по желание)
На снимката виждате сиренето със син етикет.Е ако го срещнете в магазина не го взимайте с цел тутманик или друго ястие,защото се оказа,че това сирене става само за печене и пържене.Иначе е ужасно вкусно,но просто не е меко и няма никакъв шанс за хомогенна смес после.Затова беше мигновено заменено с ето това :)
Чиста работа ,познато и изпробвано :)
Натрошавате го с вилица.В една купа,пак дълбока,слагаме яйцата сиренето и киселото мляко и ги разбъркваме.


Тестенцето вече ни е готово. Ето ви преди и след да не кажете ,че ви лъжа и не ми бухва :)

След като вече е станало двойно го късаме на различно по големина парчета и го слагаме в сместа със сиренето и киселото мляко,и яйцето,която направихме :)

Объркваме едно хубаво и го оставяме да почива,защото много се е уморило да се размята от една купа в друга още 20 минути :)
След това намазняваме тавата ,в която ще печем и слагаме парчетата вътре,а останалата смес разпределяме върху тестото.
В не загрята фурна слагаме да се пече на 200 градуса.
Наблюдавайте го ,защото не мога да ви кажа точно време за печене някъде за около 20-30 минути трябва да е готово,но зависи от фурната.Ако вземе да се препича бързо отгоре просто намалете на по-слаби градуси.Предполагам при фурни с вентилатор няма да има такъв проблем или поне не толкова осезаем.
Който иска си настъргва кашкавала,за да му е готов за поръсване.
Щом получите ето такъв цвят ,значи тутманичето е готово,вадим го и го поръсваме с кашкавала,след това го връщаме за 2-3 минути докато се разточи и сме готови.




Ееее, ами сладко похапване ви желая и един прекрасен и усмихнат ден :)
                                                      BON APPETIT
 






 
 

Вкуснотийките на В. Template by Ipietoon Cute Blog Design